Created with Sketch.

Eikenprocessierups

Eikenprocessierups en (huis)dieren
De laatste jaren zijn er steeds vaker meldingen over klachten bij honden en katten door deze rups.
Dieren nemen vaker grote hoeveelheden brandharen op en er kunnen dan zwellingen ontstaan van de tong en lippen, een ontsteking van het mondslijmvlies en ogen en ademhalingsproblemen. De dieren gaan speekselen en tranen en bij honden kan ook slikklachten, kokhalzen en braken worden gezien.
 Paarden en koeien zijn trouwens ook gevoelig voor deze rups.
 Vooral als ze onder eiken grazen of als ze veevoergras eten dat in de buurt van aangedane eiken is verzameld.
Kortom, houd uw dieren uit de buurt van die bomen.
De meeste overlast bij dieren wordt gezien in de zomermaanden juni tot september.
Brandharen van oude, dode rupsen en oude spinselnesten kunnen nog gedurende 5 tot 7 jaar problemen veroorzaken.
Bij aanraking van uw dier met de eikenprocessierups neem geen risico en schakel uw dierarts in.

Bestrijding eikenprocessierups
Er zijn drie manieren om de eikenprocessierups te bestrijden:

Optie 1: Spuiten met gif
Wanneer er gif gebruikt wordt voor de bestrijding wordt er vaak gebruik gemaakt van een nevelspuit met lucht ondersteuning. De spuitvloeistof wordt elektrostatisch geladen waardoor het gif zich makkelijk hecht aan het blad. Het resultaat is van meerdere factoren afhankelijk, namelijk weer en temperatuur zijn van invloed. Als het gaat regenen spoelt het gif van de bladeren. Vaak is herhaling van de behandeling noodzakelijk om zeker te weten dat de rupsen afdoende zijn bestreden. Bij lage temperaturen werkt het gif ook in mindere mate. Daarnaast is het gif ook schadelijk voor beschermde vlindersoorten volgens de (rode) lijst van de flora en fauna wet.

Optie 2: Verbranden
Het wegbranden van de rupsen en de spinselnesten wordt vaak uitgevoerd door middel van propaanbranders. Het grote nadeel hierbij is dat de brandharen van de rups in de lucht terecht komen door het blazen van de branders en kunnen zich tot ver in de omgeving verspreiden. Een andere bijkomstigheid is dat de bomen eerder beschadigd worden door het branden op de boom.

Optie 3: Wegzuigen
Het wegzuigen van de rupsen en de spinselnesten gebeurt door middel van een mobiele zuigunit in de hoogwerker. De rupsrestanten worden opgevangen en afgevoerd naar de verbrandingsoven. De zuigunit is uitgerust met 9 slangfilters waardoor er geen brandharen ontsnappen tijdens het zuigen en alles opgevangen wordt in een zak. Het wegzuigen van de nesten is op dit moment de beste bestrijdingsmethode.